Dzisiaj będzie coś o jedzeniu i lokalu. Doszły do nas
słuchy, że w miejscowości Kobiór (woj śląskie, powiat Pszczyński, znajduję się
ona pomiędzy Tychami a Pszczyną) pod koniec września odbyły się Kuchenne
Rewolucje Magdy Gessler, emisja programu zaplanowana jest na 14 listopada.
Lokal obecnie widnieje pod nazwą 'Modra Pyza' poprzednio 'Feniks'.
Postanowiliśmy pojechać i sprawdzić jak to wszystko wygląda na dzień
dzisiejszy.
A więc, po wejściu lokal został przez nas pozytywnie
odebrany, nowoczesny wystrój, piękny fioletowy kolor. Ogólnie przyjemnie dla
oka.
Kilka fotek wnętrza.
Przechodzimy do tego co jedliśmy....
Przeglądając menu zwróciliśmy uwagę na zupę 'Zupa z
prawdziwków z kaszą pęczak, śmietaną i koperkiem a'la Magda Gessler', ale
niestety nie spróbowaliśmy jej, powodem było to, że po prostu jej nie było....
Kelnerka po usłyszeniu, że chcemy tą zupę od razu powiedziała, że również nie
ma specjalności lokalu. Bardzo dziwne, lokal ma słynąć z jakiegoś dania a nie
jest dostępne... od razu odpowiednio to skomentowaliśmy między sobą. A
specjałem lokalu są 'Modre gołąbki w sosie winnym' brzmi ciekawie i jak to
będzie wyglądać, będziemy musieli się przekonać po emisji odcinka.
Złożyliśmy zamówienie. Ja i Marcin zamówiliśmy sobie
'zawijaniec drobiowy ze szpinakiem i serem feta' a Justyna 'pierś z kurczaka w
sosie koperkowym'. Co się okazało dodatki, surówki, frytki, bądź ziemniaki,
trzeba było domówić, oczywiście dodatkowym kosztem. Zawijaniec drobiowy
kosztował 17 zł, pierś w sosie 15 zł a każdy z dodatków 6zł. Czyli cały zestaw
wychodziło ok 30zł.
Zawijaniec drobiowy ze szpinakiem i serem feta, do
tego frytki i buraczki:
Uwierzcie mi, ten zawijaniec... jak to mówi Magda
Gessler 'pyszny' dodam jeszcze, wspaniały, cudowny i wszystko co najlepsze. Na
prawdę bardzo dobry, bardzo dobrze przyprawiony, po prostu niebo w gębie.
Buraczki też niczego sobie, ale frytki były trochę za długo smażone, po chwili
zrobiły się twarde. Danie było świeżę, po mięsie było czuć, że nie było
zamrożone. Ja jadłem właśnie to danie ze zdjęcia powyżej, Marcin to samo tylko
z surówką z marchwi i jabłka, do tego był wciśnięty sok z pomarańcza, też
bardzo dobre.
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym, do tego opiekane
ziemniaczki i surówka z marchwi i jabłka z sokiem z pomarańcza. Zestaw Justyny.
Ziemniaczki bardzo dobre, surówka również, ale co do
samej piersi były zdania podzielone. Justynie niezbyt smakował. Jak go
spróbowałem to rzeczywiście. Dla mnie był za mdły, za mało przypraw, chociażby
soli i pieprzu. Może też dlatego, że to sos koperkowy, delikatny, ale jednak
dla nas mógłby być bardziej doprawiony. Jeśli ktoś lubi łagodniejsze smaki to
na pewno mu posmakuje.
Co do estetyki podania, to nie było najgorzej, chociaż
dało by radę to ładniej podać, tak moim zdaniem :) Lokal znajduje się przy
ulicy Tuwima 1A Kobiór. Zapraszam.
Kilka fotek menu, można się zapoznać z cennikiem i tym
co jeszcze lokal serwuje.
też lubię podążać śladami Magdy. Czasem jej rewolucje są nie udane:) Modra Pyza wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńTaka też była, trochę niedociągnięć, ale myślę, że będzie z tego dobry lokal :)
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo chętnie się tam wybiorę. Mieszkam w Tychach, więc mam niedaleko. Sprawdzę czy faktycznie tak jest ;) pozdrawiam. Karolina.
OdpowiedzUsuńZapraszam i bardzo polecam zawijańca ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńDanie drugie. Kurczak w sosie koperkowym wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńsmaczny zawijaniec ze szpinakiem ,mus jagodowy wspaniały 1
OdpowiedzUsuńKiedy ta emisja w TV???
OdpowiedzUsuńWszystko jest napisane wyżej. "Zaplanowana emisja na 14 listopada"
UsuńNo gratulować nie ma czego, P. Gessler pewno już wie ze z knajpy nic nie będzie,ale cóż to program więc trzeba mówić co się musi.Może mam błędne wyobrażenie ale jak przychodzę do restauracji to fajnie jak właściciel traktuje mnie jak gościa w domu a nie jak klienta w zusie. Takie mam wrażenie po obróceniu programu niestety...
OdpowiedzUsuńPrzepraszam miało być po obejrzeniu programu.
OdpowiedzUsuńMarcin i Justyna. Szpiedzy z Krainy Deszczowców. Ja czuję niesmak, chociaż bohaterowie są zadowoleni z menu. Czuję niesmak, ponieważ nigdzie nie ma wzmianki o tym, że zdjęcia wykonano za zgodą właściciela restauracji. Ich jakość sugeruje, że jak się kelnerka odwróciła to nastąpiło to właściwe "CYK". Oj nieładnie Drodzy Państwo. Ja rozumiem, że pomysł na bloga jest, ale wykonanie chałupnicze i nieprofesjonalne. Oglądałam program. Wiem, że właściciel jest młody, bez doświadczenia, ale czuję, że czegoś się nauczył, jest w miarę rozsądnym (inteligentnym) człowiekiem i można było z nim jakoś się porozumieć. Niesmak po tym inwigilowaniu restauracji pozostał. Jestem przekonana, że Państwa strony już nie otworzę, przynajmniej nie po to by przeczytać kolejne recenzje pisane z ukrycia przez pryszczatych (patrz niedojrzałych) ludzi.
OdpowiedzUsuńA ja Marcinie i Justyno bardzo Wam dziękuję!
UsuńNie wiem czy jesteście pryszczaci czy nie, dojrzali czy nie ale... to dzięki Wam wiem jak tam jest, jakie menu i ceny. Tak trzymać ! Inwigilujcie dalej bo pokazujecie prawdę."KOŃ jaki jest każdy widzi"- a zdjęcia menu i potraw mówią wiele. To dzięki wam wiem więcej. Pojawiając się w restauracji nie koniecznie liczę na inteligencję właściciela,porozumiewanie się czy to z właścicielem czy to z kelnerką.Wchodząc do restauracji liczę na dobrą kuchnię,przystępne ceny i miłą atmosferę.Dokonuję inwigilacji :) Po czym płacę rachunek, znikam i nie zawsze wracam ponownie. I moje pryszcze nie maja tu nic do rzeczy !!!
Nie rozumiem w jakim celu miała by być wzmianka, że zdjęcie jest zrobione za zgodą właściciela. W lokalu nie ma nigdzie informacji o zakazie fotografowania. Właściciel w danej chwili też był obecny i nie wykazywał jakiegokolwiek sprzeciwu. Więc nie znając sytuacji proszę nie oceniać. W poście nie ma nic na temat właściciela, nie znam więc się nie wypowiadam. Opisana jest sytuacja jak to wszystko wyglądało dnia 9 października (dzień dodania posta), więc nawet nie mieliśmy pojęcia jakim jest człowiekiem. Wczoraj można było zobaczyć w telewizji, więc teraz każdy może się wypowiadać na ten temat. Pisanie o pryszczatych i niedojrzałych nie jest na miejscu, ponieważ Pani nie ma pojęcia kto jest z drugiej strony, a pisząc tak mogę tylko sądzić, że osoba siedząca z drugiej strony taka właśnie jest. Bohaterowie nie są koniecznie zadowoleniu z menu, kolejnym razem prosiłbym o czytanie ze zrozumieniem. Pozdrawiam.
UsuńNo przepraszam bardzo ale...
Usuńodezwała się Pani od praw autorskich, tylko zastanawia mnie dlaczego jako anonim? Wykonanie chałupnicze??? hahaha skręcasz długopisy kobieto czy adresujesz koperty?? To jest blog więc wydaje mi się że profesjonalizm zostawmy porządnym firmom a nie prywatnym osobom, to że robią zdjęcia to znaczy, że mają mieć najwyższej jakości sprzęt do nich??? Poza tym skoro wiesz że właściciel jest młody co zresztą było widać w programie (więc Ameryki to Ty nie odkryłaś) to jak się nie zna to niech się nie bierze za to, a wiek to nie jest usprawiedliwienie błędów! Ty to chyba się najwięcej porozumiewałaś z nim! Poza tym widzę że masz problem (chyba z trądzikiem) i mam rade. Na www.google.pl wpisz sobie psychoterapeuta!! A Wy piszcie i obiektywnie pokazujcie co w trawie piszczy, bo blog jest od tego :) jak będę chciała profesjonalne zdjęcia to pójdę na wystawę :P
sok z POMARAŃCZY, nie z POMARAŃCZA
OdpowiedzUsuńTA pomarańcza, nie TEN pomarańcz
ten pomarańcz dopuszczalny jedynie jako kolor, nie owoc
Oj, najmocniej przepraszam. Ja głupia nie wiedziałam, że komentarze służą tylko wychwalaniu blogerów. Poprawię się i będę tylko słodzić, a nie wyrażać swoją opinię. Jako anonimowa zapraszam drugą, tą bardziej lub mniej "anonimową" (jej wybór) na kozetkę, by rzucać kamieniem w tego co jest bez winy.
OdpowiedzUsuńLubię sprawdzać lokala po Kuchennych Rewolucjach i rzadko jestem zawiedziona. Ale te zdjęcia mnie trochę dziwią - frytki ewidentnie kupne, dania podane jak w stołówce, menu też jakby z podrzędnej knajpki (chodzi mi o sam wygląd). Czy to miejsce jeszcze funkcjonuje? Jestem ciekawa czy przetrwało próbę czasu.
OdpowiedzUsuńWitam, z tego co się dowiedziałem lokal z początkiem tego roku został zamknięty.
Usuń