09 lipca 2014

'Pod Prosiakiem - Tychy'

     Restauracja ‘Pod Prosiakiem’ w Tychach w 2010 roku przeszła Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler, restauracja przeszła totalną metamorfozę oraz otrzymała nowy szyld. Jak było przed rewolucjami, nie nam oceniać, również nie nam oceniać jak było zaraz po przeprowadzonej rewolucji. Jednak wiemy jak restauracja radzi sobie na chwilę obecną.

     Pod Prosiakiem serwuje dania z kuchni śląskiej, przede wszystkim dania z wieprzowiny i tradycyjne regionalne potrawy. Restauracja zapewnia, że większość potraw oparta jest na najlepszych polskich produktach, produktach o wysokiej jakości, przygotowanych z należytą starannością i wykorzystaniem współczesnych technik gotowania.
     Nic w tym nowego, bowiem każda restauracja właśnie w ten sposób próbuje przyciągnąć klientów, jednak, aby się przekonać należy spróbować. My właśnie spróbowaliśmy i możemy wyrazić swoje zdanie na temat smaków i produktów.


     Wybierając się do jakiejkolwiek restauracji mamy nadzieję smacznie zjeść i trzeba przyznać, że Pod Prosiakiem zdecydowanie jest w stanie nam to zapewnić.


     Po rozgoszczeniu się w lokalu zaczynamy przeglądać menu. Po chwili już wiemy, na co mamy ochotę, jednak wybór był dosyć trudny, większość dań brzmiała smakowicie.


     Standardowo obiad zaczynamy od zupy a właściwie od dwóch J
Zamówiliśmy zupę ‘szpinakową’ oraz ‘kapuśniak na wędzonce’. Zupy zostały podane w taki sposób, aby każdy mógł sobie sam nalać na talerz. Ilość zupy w wazie bez problemu wystarczyłaby na dwie porcje, więc bezproblemowo każdy z nas mógł spróbować.

     Pierwszą zupą była ‘szpinakowa’.


     Smak tej zupy zdecydowanie należał do nieprzeciętnych, z racji tego, że bardzo lubimy szpinak jednogłośnie stwierdziliśmy, że jest to zupa, na którą właśnie mieliśmy ochotę. Poza szpinakiem w zupie można było znaleźć pyszne młode ziemniaki, co dawało jeszcze lepszy smak.

     Kapuśniak na wędzonce podobnie jak szpinakowa, bardzo smaczny i również zawierał pyszne ziemniaki.


     Daniem głównym naszego obiadu była kaczka ‘rarytas’ podawana z kluskami tartymi i buraczkami. Zapewnie nie raz słyszeliście, aby przygotować dobrą kaczkę jest to dość trudne zadanie. Naszym zdaniem restauracja Pod Prosiakiem przygotowała jedną z lepszych. Mięso kaczki idealnie miękkie, skórka chrupiąca i przepyszna, sos, z którym była podana idealnie komponował się ze smakiem kaczki. Kluski tarte były trochę mniej atrakcyjne w porównaniu z kaczką, jednak nie można o nich powiedzieć złego zdania. Buraczki jak to buraczki, zawsze pyszne.


   Trzeba przyznać, że kolejna odwiedzona przez nas restauracja wypadła rewelacyjnie. Cieszy nas fakt, że w pobliżu można naprawdę smacznie zjeść. Oczywiście jest to kolejna restauracja, którą możemy Wam polecić.

     Wystrój również przyjemny, co możecie zobaczyć na kilku zdjęciach poniżej.





Dla zainteresowanych:
Pod Prosiakiem
Ul. Armii Krajowej 105A
43-100 Tychy

4 komentarze:

  1. Byłam w tej restauracji około 2 lata temu i widzę, że jest dalej dobrze. Jadłam tam roladę i była przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś mi mówi ta restauracja... chyba oglądałam ten odcinek...
    Tam kiedyś była dyskoteka? Czy to nie to miejsce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic mi o dyskotece nie wiadomo, więc to chyba nie to miejsce :D

      Usuń
    2. A to coś podupiłam :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...