Restauracja
‘Pod Prosiakiem’ w Tychach w 2010 roku przeszła Kuchenne Rewolucje Magdy
Gessler, restauracja przeszła totalną metamorfozę oraz otrzymała nowy szyld.
Jak było przed rewolucjami, nie nam oceniać, również nie nam oceniać jak było
zaraz po przeprowadzonej rewolucji. Jednak wiemy jak restauracja radzi sobie na chwilę obecną.
Pod
Prosiakiem serwuje dania z kuchni śląskiej, przede wszystkim dania z
wieprzowiny i tradycyjne regionalne potrawy. Restauracja zapewnia, że większość
potraw oparta jest na najlepszych polskich produktach, produktach o wysokiej
jakości, przygotowanych z należytą starannością i wykorzystaniem współczesnych
technik gotowania.
Nic w tym
nowego, bowiem każda restauracja właśnie w ten sposób próbuje przyciągnąć
klientów, jednak, aby się przekonać należy spróbować. My właśnie spróbowaliśmy
i możemy wyrazić swoje zdanie na temat smaków i produktów.
Wybierając
się do jakiejkolwiek restauracji mamy nadzieję smacznie zjeść i trzeba
przyznać, że Pod Prosiakiem zdecydowanie jest w stanie nam to zapewnić.
Po
rozgoszczeniu się w lokalu zaczynamy przeglądać menu. Po chwili już wiemy, na
co mamy ochotę, jednak wybór był dosyć trudny, większość dań brzmiała
smakowicie.
Standardowo
obiad zaczynamy od zupy a właściwie od dwóch J
Zamówiliśmy zupę ‘szpinakową’ oraz ‘kapuśniak na
wędzonce’. Zupy zostały podane w taki sposób, aby każdy mógł sobie sam nalać na talerz.
Ilość zupy w wazie bez problemu wystarczyłaby na dwie porcje, więc bezproblemowo
każdy z nas mógł spróbować.
Pierwszą
zupą była ‘szpinakowa’.
Smak tej
zupy zdecydowanie należał do nieprzeciętnych, z racji tego, że bardzo lubimy
szpinak jednogłośnie stwierdziliśmy, że jest to zupa, na którą właśnie mieliśmy
ochotę. Poza szpinakiem w zupie można było znaleźć pyszne młode ziemniaki, co
dawało jeszcze lepszy smak.
Kapuśniak
na wędzonce podobnie jak szpinakowa, bardzo smaczny i również zawierał pyszne
ziemniaki.
Daniem
głównym naszego obiadu była kaczka ‘rarytas’ podawana z kluskami tartymi i
buraczkami. Zapewnie nie raz słyszeliście, aby przygotować dobrą kaczkę jest to
dość trudne zadanie. Naszym zdaniem restauracja Pod Prosiakiem przygotowała jedną z lepszych. Mięso kaczki idealnie miękkie, skórka chrupiąca i
przepyszna, sos, z którym była podana idealnie komponował się ze smakiem
kaczki. Kluski tarte były trochę mniej atrakcyjne w porównaniu z kaczką, jednak
nie można o nich powiedzieć złego zdania. Buraczki jak to buraczki, zawsze
pyszne.
Trzeba
przyznać, że kolejna odwiedzona przez nas restauracja wypadła rewelacyjnie.
Cieszy nas fakt, że w pobliżu można naprawdę smacznie zjeść. Oczywiście jest to
kolejna restauracja, którą możemy Wam polecić.
Wystrój również
przyjemny, co możecie zobaczyć na kilku zdjęciach poniżej.
Dla zainteresowanych:
Pod Prosiakiem
Ul. Armii Krajowej 105A
43-100 Tychy
Byłam w tej restauracji około 2 lata temu i widzę, że jest dalej dobrze. Jadłam tam roladę i była przepyszna.
OdpowiedzUsuńCoś mi mówi ta restauracja... chyba oglądałam ten odcinek...
OdpowiedzUsuńTam kiedyś była dyskoteka? Czy to nie to miejsce?
Nic mi o dyskotece nie wiadomo, więc to chyba nie to miejsce :D
UsuńA to coś podupiłam :-)
Usuń