Jakiś czas temu w programie Magdy
Gessler ‘Kuchenne Rewolucje’ mieliśmy okazję obejrzeć przemianę restauracji
Kuźni Smaków w Trattorie Da Tadeusz w Bielsku-Białej. Sporo czasu już minęło od
rewolucji i postanowiliśmy sprawdzić jak restauracja rodzi sobie na chwilę
obecną.
W restauracji można spotkać dania z kuchni Włoskiej
jak i Polskiej. Restauracja mieści się w Bielsku-Białej przy ulicy Szarotki 9.
Bardzo łatwo można tam trafić, lokal znajduje się zaraz przy główniejszej
ulicy. Postanowiliśmy spróbować jak zawsze dania z menu Magdy Gessler. Jak to
wszystko wyglądało i smakowało będziecie mogli za chwilę poczytać.
Po przybyciu powitało nas ciepłe,
przytulne i bardzo kolorowe miejsce. Wnętrze bardzo przyjemne dla oka.
Zasiedliśmy do stolika i przywitał nas bardzo miły Pan podając menu.
Przejrzeliśmy dokładnie, co lokal serwuje, jednak mieliśmy już upatrzone wcześniej
dania, które chcieliśmy spróbować. Tak, więc zabraliśmy się do zamawiania. Miły
Pan przyjął zamówienie i rozpoczęło się oczekiwanie na potrawy.
Na powitanie otrzymaliśmy taką oto
przekąskę. Smakowała bardzo dobrze.
Chwilę po przekąsce przyszedł czas
na pierwsze danie, czyli ‘zupa serowa z grzanką’ w tym miejscu należy pochwalić
to danie, naprawdę pyszna zupa, delikatna w smaku. Obawialiśmy się, że zupa
serowa może być mdła, jednak taka nie była, dobrze przyprawiona i naprawdę
pyszna. Wszyscy byliśmy w tym temacie zgodni. Bardzo syta, samą zupą można było
już się najeść. Ślinka cieknie na samą myśl :)
Kolejne danie to ‘kluski śląskie z
Pesto’ Szczerze nie przepadam za kluskami śląskimi, zamówiła je nasza koleżanka
i bardzo sobie chwaliła. Jednak musiałem spróbować, choć niewielki kawałek i
przyznam, że były bardzo smaczne, Pesto również bardzo dobre.
I nadszedł czas na danie, na które
najbardziej czekałem ‘pstrąg z pieca w pikantnym sosie duszony w warzywach’
Danie na talerzu prezentowało się bardzo smacznie. Pstrąg wyglądał na bardzo
dobrze wypieczonego. Smaczny wygląd zachęcał tylko do jedzenia. Faktycznie,
ryba bardzo dobrze wysmażona, mięciutka w środku wręcz rozpływała się w ustach
z lekko pikantnym posmakiem. Często zdarzają się ryby wysuszone bądź
przesmażone na papkę, ale tej rybie tego nie można było zarzucić. Według mnie
idealnie przygotowana. Warzywa również bardzo dobrze uduszone, mięciutkie
również rozpływające się w ustach i oczywiście bardzo smaczne.
Kolejny naprawdę dobry lokal,
można smacznie i świeżo zjeść. Zachęcam do odwiedzania i skosztowania tych
smakołyków. Za jakiś czas na pewno wybierzemy się ponownie i sprawdzimy czy
nadal jest tak dobrze J.
Może ktoś z Was już odwiedził ten lokal i chciałby się
podzielić wrażeniami? Zapraszam :)
Jestem z Bielska i miałam okazję jeść w tej restauracji i zgadzam się z opinią, bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńRównież się zgadzam!
OdpowiedzUsuńKrem z dyni poezja :)
OdpowiedzUsuńPizza najlepsza na świecie. Krem z pomidorów wybitny ale......oliwa,którą podają do przystawek zjełczała
OdpowiedzUsuńStolik zarezerwowaliśmy z miesięcznym wyprzedzeniem ! Był to 2 dzień Świąt Wielkanocnych. Mieliśmy ochotę na świąteczną kaczkę. A tu kaczki brak ! Zmieniłem danie na makaron tagliatelle. A tu makaronu brak ! To już chyba jakiś żart. Jednego z wybranych przez nas piw też brak. Pizzy też brak. Był tylko wrzask rozkapryszonych dzieci na które obsługa nie zwracała w ogóle uwagi. Czuliśmy się jak w McDonald’s-ie !. Absolutnie nie polecamy. Wielce przereklamowane!!!
OdpowiedzUsuńNiby włoska kuchnia, a podano nam rozgotowane lasagne z grubą 2cm warstwą żółtego sera na wierzchu. Nie dało się tego nawet pokroić, bo wszystko się zlewało w jedną tłustą ciapko-papkę. Zdecydowanie nie polecam.
OdpowiedzUsuń