18 października 2013

Absynt - Nowy Targ 'Rewolucja Magdy Gessler'


     Wczoraj mieliśmy okazję w programie Kuchenne Rewolucje oglądać przemianę kolejnej restauracji, przeprowadzoną przez Magdę Gessler. Restauracja Mauritiana przekształciła się w Absynt. Widząc wczoraj zapowiedź odcinka, postanowiliśmy sprawdzić jeszcze przed emisją programu jak lokal się zmienił i skosztować dań które przygotowała Magda Gessler. Pokonaliśmy 140 km, była to trudna trasa ze względu na ciągłe roboty drogowe. Zastanawialiśmy się czy będzie warto tam pojechać, czy Magda Gessler podpisała się pod tą rewolucją i jak to wszystko będzie smakować...? jak było?... zaraz się o tym przekonacie.
Poprzedni wystrój, szczerze odstraszał. Co prawda nie widzieliśmy go na własne oczy, ale oglądając stronę internetową Mauritiany stwierdziliśmy, że jest to estetyczny dramat. Pomysł na wykonanie może i ciekawy, ale kolor wyglądał tam po prostu brzydko.
Gdy dotarliśmy na miejsce ciekawość nas zżerała, jak wnętrze zostało zmienione. Po wejściu zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni... wszędzie biało z ciemnymi akcentami, od razu lokal prezentował się całkiem inaczej. Mogę powiedzieć, że teraz wygląda to niesamowicie. Kolorowe lampy, podświetlane stoły, dawało to niesamowity klimat. Loże wyłożone były bardzo miłym w dotyku futrem baranim aż nie chciało się z niego wstawać. Kolor biały zdecydowanie dodał uroku temu miejscu. Znajdowała się również druga część lokalu z białymi stołami, pięknie nakrytymi i krzesłami w białej szacie.
Teraz chwila na obejrzenie jak prezentował się lokal...







Zostaliśmy powitani z uśmiechem na twarzy przez bardzo uprzejmą i zabawną Panią - kelnerkę. W tej chwili klientów było dość sporo, robili sobie zdjęcia w lokalu i byli bardzo zadowoleni. Otrzymaliśmy menu, które w dotyku było tak miłe jak futra wyłożone na lożach. Na pierwszej stronie znajdowały się dania według przepisu Magdy Gessler, od razu zabraliśmy się do decydowania co zamówić. 

Po złożeniu zamówienia otrzymaliśmy na początek przekąskę, małą kanapeczkę z bryndzą i kawałkiem pomidora do tego sól i pierz. Bryndza smakowała wyśmienicie. Po przystawce stwierdziliśmy, że raczej nie pożałujemy pobytu tutaj.


Nadszedł czas na pierwsze danie 'Żurek bałkański'
Pani podając zapytała czy chcemy przyprawy, od razu zapowiedziała, że raczej nie będą nam potrzebne. Miała rację, zupa była idealnie doprawiona, smakowała wyśmienicie. Pachniała czosnkiem, lekka zarazem kwaskowa i delikatna, po prostu idealna. Podana była z trzema klopsikami z baraniny, również bardzo dobre i dobrze doprawione. Choć porcja niewielka, na pierwsze danie idealna. Prezentowała się bardzo smacznie i oczywiście smakowała jeszcze lepiej.


Po chwili nadeszło kolejne danie 'Potrawka jagnięca z kopytkami, kiełbasą jagnięcą i ogórkiem kiszonym' czas oczekiwania niedługi, widać było, że kuchnia działa sprawnie. Danie podano dość elegancko, wyglądało smakowicie. Najbardziej zwróciły naszą uwagę kopytka, z wierzchu lekko chrupiące a wnętrze rozpływało się w ustach, bardzo mięciutkie, pyszne. Przyznam, że tak dobrych kopytek jeszcze nie jadłem. Kiełbasa jak i mięso również przepyszne, mięciutkie a wszystko polane delikatnym sosem, do tego ogórek kiszony. Wszystko komponowało się razem idealnie, dobrze dobrane smaki. Trzeba pogratulować Magdzie Gessler za przepis i kuchni, że potrafiła go tak dobrze przygotować.


Po zjedzeniu drugiego dania nie mieliśmy już miejsca żeby skosztować innych potraw. Choć porcje mogą wydawać się niewielkie, to można się nimi najeść do syta. Wcale nie mieliśmy ochoty na opuszczenie lokalu, można tam było siedzieć i siedzieć.
Zdecydowanie warto było przejechać 140 km aby tak dobrze zjeść. 100% zadowolenia z potraw, lokalu i obsługi. Należy jeszcze raz pogratulować Magdzie Gessler za tak udaną rewolucję i kuchni, że dała radę temu podołać. Szczerze gratulujemy! na pewno przy najbliższej okazji odwiedzimy raz jeszcze restaurację Absynt. Wszystkim lubującym się w takich potrawach z czystym sumieniem polecamy.

Adres pod którym można znaleźć lokal,
Restauracja Absynt
ul. Zachemskiego 5
34-400 Nowy Targ

Zapraszam do zakładki 'LOKALE' znajdziecie tam więcej restauracji i nasze opinie.

42 komentarze:

  1. Witam serdecznie. Trafiłam tutaj poprzez stronę fb Magdy Gessler. Muszę przyznać, że lokal na zdjęciach robi wrażenie. Chętnie bym spróbowała, skoro są tak zachwala e przez Was. Niestety mam bardzo daleko. Może kiedyś będę w pobliżu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, może uda Ci się wpaść. Na wakacje w góry i jak znalazł :) pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ja również trafiłam z fb ;-)
    Wszystko wygląda mega smacznie... Zazdroszczę takiej uczty! ;-)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc witam :) z miłą chęcią bym ją powtórzył :)

      Usuń
  3. Przyznam, że lokal wygląda bardzo ciekawie i zachęcająco.
    Po przeczytaniu Twojego zdania jedzenie także wydaje się świetne, więc tylko czekać aż będę mogła sama to przetestować. ;3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy najbliższej okazji skorzystaj, na prawdę warto :) pozdrawiam

      Usuń
  4. super na pewno się tam wybiorę. Fajnie, że są takie osoby jak wy które opisują ciekawe miejsca :P

    OdpowiedzUsuń
  5. no no lokal wygląda świetnie :) pozdro! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Milena jak będziesz w górach to wpadaj tam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ładne miejsce. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie obejrzalam rewolucje i widze wielka zmiane. chetnie bym sie przejechala gdyby to bylo blizej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dalszy ciąg reklamy,ogladałam ten program i nikt mnie nie nabierze na taką cudowną metamorfozę ludzi którzy przynajmniej w programie nie mieli pojecia o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. reklamy to są w telewizji .... byłam tam i na prawdę jest bardzo dobre jedzenie. Najlepiej to być negatywnie nastawionym.

      Usuń
    2. Nie jest to żadna dalsza reklama. Byliśmy, jedliśmy i opisaliśmy jakie były wrażenia. Wszystko to nasze zdanie. Jak się komuś wytłumaczy co i jak należy robić, to człowiek jest w stanie szybko się tego nauczyć. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Postanowilam odwiedzic ten lokal latem,poniewaz bardzo podoba mi sie wystroj po rewolucji p.Magdy Gesler.

      Usuń
    4. w kuchennych rewolucjach Mauritiana/Absynt były pokazane jako biznes rodzinny bo kucharz się nie zgodził by wystąpić w programie,nie umieli gotować bo właściciel jest barmanem, no a w telewizji ktoś musiał gotować to rodzina gotowała

      Usuń
  10. telewizja kłamie ;) nie umieli gotować a tu nagle bum .. srututututu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej komentować coś gdzie się nie było

      Usuń
    2. przecież mozna nauczyc sie przygotowywac potrawę pod czyimś kierunkiem, nie jest to nic mega skomplikowanego

      Usuń
  11. Lokal wygląda na prawde rewelacyjnie, aż nachodzi ochota by wpaść na jakiś obiadek :) być może uda mi się kiedyś odwiedzic, pozdrawiam :) !

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam...Ja trafiłem za namową znajomej. Faktycznie wspaniała metamorfoza, nietuzinkowy wystrój wnętrza...jedynie co razi w oczy to jakość zdjęć (dla mnie jako fotografa), ale to akurat nie jest tutaj kluczową kwestią, jeżeli będzie więcej takich "perełek" na blogu, to chętnie skorzystam z opcji newslettera...z zawodu jestem kucharzem.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnej pracy w charakterze bloggera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Zdjęcia są robione smartfonem, więc nie koniecznie zawsze wyjdzie dobrze. Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Jeju, jak tam ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi się :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A jakie mają ceny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa 14zł a drugie danie 35zł. Cena trochę wysoka, ale bylo warto :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Deser 15zł a danie głowne z menu Magdy 125zł, porcja na 2-4 osoby.

      Usuń
  16. zanim Pani Magda Gessler pokazała w TV jak i co, miejscowi poszukiwacze atrakcji opisali ten lokal na portalu otopodhale. http://www.otopodhale.pl/n/711/poledwiczki-z-grilla-w-sosie-kurkowym-panierowany-schab-w-formie-saszetek-z-nadzieniem-pieczarkowym-a-na-scenie-gwiazda

    OdpowiedzUsuń
  17. no ciekawe miejsce. jak będę w Nowym Targu to na pewno zajrzę:)

    OdpowiedzUsuń
  18. To się przygotuj na spory wydatek :P ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
  19. styl tego lokalu po przemalowaniu na biało przypomina mi dzieła Gaudiego. niesamowite. dobrze że Magda Gessler wydobyła to cudo spod tych różowych kolorów

    OdpowiedzUsuń
  20. Odwiedziłem wczoraj tą restaurację ze swoją dziewczyną i faktycznie robi wrażenie. Żurek rewelacja, dziewczyna też była zachwycona. Ludzi dość sporo. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzięki Twojemu opisowi zdecydowaliśmy się odwiedzić Absynt i dziękujemy, ponieważ wycieczka do Nowego Targu okazała się bardzo udana. Klimat Absyntu jest niesamowity ( miałam szczęście nie być kierowcą, więc z radością w ekstazie popijałam wszystkie potrawy winkiem ) Piękny klimat - łopatka z jagnięciny była wspaniała. Mięsko rozpływało się w ustach aż miło. Wierzę,że jest to przepis Magdy Gessler. Nie wierzę natomiast,że wcześniej nikt nie potrafił tam gotować. Czuć tam profesjonalną rękę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ktoś popiera moją opinię i że opinia się przydała do udanego wyjazdu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. na pewno odwiedze jak bede w noeym targu

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam,

    Również byłam gościem tej restauracji, wystrój rzeczywiście duuuuużo lepszy od poprzedniego (widziałam na własne oczy Mauritiane), ale jedzenie widać zależy od gustu, osobiście mnie potrawka nie smakowała ponieważ sos był albo robiony na bazie żurku albo był poprostu żurkiem, a nijak do baraniny mi to nie pasuje, ale najlepiej spróbować samemu i ocenić.

    OdpowiedzUsuń
  24. kurcze a dopiero byłam w Nowym Targu ehhhh

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...